Markka Laitinen

Kuvataiteilijan materiaalien muuttuminen.

Kuvataiteen kohdalla muutokset taiteen arvottamisen suhteen, ovat muuttuneet kokolailla viimeisen sadan vuoden aikana. Myös kuvataiteilijan materiaalit ovat laajentuneet ja nykyään tehdään taidetta materiaaleilla joita ei sata vuotta sitten ollut olemassakaan.

Mutta on myös materiaaleja joita on ollut olemassa jo siitä lähtien kun taidetta on alettu tekemään. Ulosteet ja muutkin eritteet ovat olleet olemassa jo ihmiskunnan alkuajoista lähtien, mutta vasta viimeisten vuosikymmenien aikana nämä on tuotu taiteilijan materiaaleiksi. Sata vuotta sitten ei tällaisilla materiaaleilla tehtyjä taideteoksia olisi pidetty edes taiteena, vaan jonkinlaisena hulluutena.

Nykyään pissa- ja kakkaleikit kuten sperma ja verikin kuuluvat olennaisesti nykytaiteen genreen, kynnenaluslika, silmärähmä, otsahiki, korvavaikut, nenänami ja napanöyhtä ovat varmaan vielä ainoita käyttämättömiä "eritteitä" nykytaiteen teossa. Ja näitä käyttämällä taiteilija voisi ponnistaa arvoon arvaamattomaan nykytaiteen kriitikon silmissä, koska kyseessähän ovat aivan uudet materiaalit taiteen tekemiseen.

Mielenkiintoinen materiaali olisi myös tupakkamiehen yskökset, kova tupakkamieshän saattaisi sylkeä päivässä parissa nykytaiteen teoksen kuin teoksen.

Myös kyyneleitä voi kerätä ja pakastaa, ja veistää näistä vaikkapa pieniä patsaita ja onkohan kukaan leikannut genitaalialueen karvoitusta ja käyttänyt tätä taiteensa tekemiseen? Ja jos nykytaiteen kriitikot eivät näistä ihastu, voi vaikkapa työntää pensselin persuksiin ja alkaa maalaamaan peilin kautta perinteisesti. Siinä sitä on taiteilijalla työsarkaa ja kriitikoilla ihmettelemistä, ja tietenkin tavalliselle taiteesta ymmärtämättömälle kansalle taas puheenaihetta nykytaiteesta. Onhan meillä luovilla taiteilijoilla ideoita vaikka muille jakaa, joten ei muuta kun töihin ja ihmetyttämään taiteen suuria kriitikoita.

Yksityiselle taiteen kuluttajalle, on tietenkin vaikea saada myytyä omia eritteitään taiteena, vaikka olisi osaamistakin takana. Mutta virastojen kelmeän harmaille seinille pölyttymään ja museoiden tunkkaisiin kellareihin homehtumaan, näitä teoksia mahtuu vielä roppakaupalla ja siksi taiteen julkista tukemista ei saa lopettaa! Koska pitäähän pissa- ja kakkaleikeilla, kuten muidenkin eritteiden leikkijöillä olla julkinen tuki. Eräs mieleeni tuleva julkinen paikka johon eritetaide soveltuisi näinä aikoina mainiosti, on tietenkin eduskuntatalon laajat ja avarat seinät, samalla se kuvaisi erinomaisesti nykyajan politiikkaa ja siellä toimivien arvomaailmaa. Hehän ne päättävät kulttuurin julkisesta rahoittamisestakin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa