Markka Laitinen

Taiteilija-apurahoista

Olen viime päivinä käynyt vilkasta keskustelua taiteilija-apurahoista ja taiteen julkisesta tukemisesta eri taidepalstoilla. 26.3.2015 olin jopa asiaa käsittelevässä Helsingin Taiteilijaseuran ja Taidemaalariliiton järjestämässä vaalipaneelissa, jossa oli useita eri puolueiden vaaliehdokkaita mukana, sekä eri taiteilijajärjestöjen edustajia. Itse Taidemaalarina olen aina ollut taiteen julkisia tukia vastaan, koska ne mielestäni vääristävät kilpailua, lisäävät turhaa byrokratiaa ja johtavat ennenpitkää keinotteluun ja korruptioon.

Mielestäni valtion tulisi tukea taidetta aivan toisella tavalla. Esimerkiksi siten että taiteen ALV laskettaisiin nollaan ja valtio edesauttaisi taiteilijoita pärjäämään omalla työllään, vaikkapa niin että taiteilijoilla olisi joku paikka mihin he voisivat kokoontua päivisin ja iltaisin myymään teoksiaan ja niiden oheistuotteita. Samalla taiteilijat voisivat olla ensimmäinen ryhmä jolle valtio mahdollistaisi perustulon, jotta työtönkin taiteilija voisi olla hyödyksi yhteiskunnalle ilman jatkuvaa viranomaisten kyttäämistä ja pelkäämistä perusturvan menettämisestä.

Mutta olen virallisen taidekentän toimijoiden puolelta kohdannut valtavaa vastarintaa ehdotuksiani vastaan, koska he eivät halua luopua apurahoista ja muista julkisista tuista, niinpä ajattelin itsekin hakea itselleni tällaista apurahaa omalle erinomaiselle ja aikaisemmin ennennäkemättömälle taiteen apurahaidealle. Mielelläni myös kuulisin lukijoiden mielipiteitä apurahaideastani, jonka uskoisin suuresta satsauksesta huolimatta tuottavan valtiolle ennennäkemättömän julkisuuden ja tuottavuuden ajanmyötä.

Minulla on näitä maapalloon liittyviä ideataideteoksia.

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=32

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=38

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=46

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=34

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=36

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=33

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=31

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=37

Näin mietin seuraavanlaista asiaa. Kun minulla nyt sattuisi olemaan näitä vastaavia maapalloideoita valmiina tekemistä vaille, ajattelin hakea valtiolta apurahaa niiden tekemiseen. Jotta voisin maalata teokset oikeasta perspektiivistä katsoen, olisi minun päästävä maalaamaan ne jollekin avaruusasemalle. Eihän puolen vuoden matka sinne maksaisi varmaan kuin jonkun satamiljoonaa koulutuksineen päivineen. Mitätön pikkuraha siitä julkisuudesta ja maineesta jonka valtiomme saisi projektista.

Samalla voisin lahjoittaa teokset valtiolle aivan uuteen maapallotaidemuseoon, jonka rakentaminen pitäisi tietenkin aloittaa hetipaikalla, jotta se olisi valmiina kun saavun avaruusasemalta valmiiden teosten kanssa.  Museo pitäisi tietenkin nimetä minun mukaani, vaikka -Maapallo Markun Taidemuseoksi- tai Markun Maapallotaiteen Museoksi-, enkä minä haluaisi ideani ja nimeni käytöstä museon yhteydessä kuin muutaman miljoonan lisenssimaksun vuodessa.

Samalla museo voisi tietenkin myydä teoksieni kuvilla varustettuja t-paitoja, postikortteja, vedoksia, teemukeja, käsilaukkuja ja muita vastaavia tuotteita. Enkä minä niistäkäään tarvitsisi kuin 50% provision tekijänoikeuspalkkioina. Museo tulisi olla tietenkin maapallon muotoinen ja esimerkiksi maapallotaideteokseni -Kaiken jälkeen- sopisi hyvin museon malliksi, sehän kuvastaisi samalla maapalloamme siinä tilassa johon ihminen sen on jo melkein saanut.

Olen aivan varma että turistivirta Museoon olisi katkeamaton ja sitä tultaisi ihmettelemään maailman joka kolkasta ja aikaa myöten sen kulttiarvo olisi mittaamaton. Eli valtion kannattaisi ehdottomasti satsata minun kehittämääni taiteelliseen projektiin sen vaatima rahamäärä, koska se olisi ei vain taiteen kannalta katsottuna, vaan myös uuden bisnesidean muodossa ennennäkemätön ja takuuvarma.

Joten mitäpä mieltä lukijat olette ideasta, hyvin mielelläni kuulisin mielipiteitä juuri teiltä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"26.4.2015 olin jopa asiaa käsittelevässä Suomen Taiteilijaseuran järjestämässä"

näyttää siltä, että liikut valonnopeudella ja olet jo kuukauden meitä muita taiteilijoita edellä

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kiitos huomautuksesta, päivämäärä oli tietenkin 26.3.2015, korjaan asian samantien!

Mutta mitä olet blokissa esittämästäni ideasta mieltä?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ideointi ja ihmettely on edelletys uudelle. Harkitse kuitenkin ensin vaikka kokeilua jossakin simulaattorissa (jenkeistä löytyy) missä on todentuntuiset olosuhteet. Sitten hätävarana on Konsta Pylkkäsen menetelmät. Hän pystyi mittaamaan avaruutta valitsemalla kauimmaisen pisteen, kuvitteli itsensä sinne ja otti sitä seuraavan ja sitä seuraavan. Kunhan kesä tulee eikun selälleen nurmikolle ja avaruusasemalle katselemaan maata.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #5

Tuo Konsta Pylkkäsen juttu on jo tehty, mutta simulaattoria vosi tietenkin ensi alkuun kokeilla ja hakea siihen alkuapurahaa, tosin siinä osittain vesittyisi koko alkuperäinen idea.

Sillä että lähtisi avaruusasemalle maalaamaan maapallotaideteoksia valtion apurahalla, olisi ihan oma maailmanlaajuinen julkisuuselementti olemassa. Koska kukaan taiteilija ei ole aikaisemmin tehnyt mitään lähellekään vastaavaa, eikä mikään valtio ole tällaista näin huikeaa ideaa myöskään apurahana rahoittanut.

Joten pitäisin kyllä kiinni alkuperäisestä ideastani kokonaisuudessaan ja uskoisin valtion saavan apurahaani käytetyn investoinnin moninkertaisena takaisin maailmanlaajuisen julkisuuden ja tulevan Museon tuovan jatkuvan turistivirran mukana. Olisihan tämä nyt aivan muuta kuin joku joka nurkassa seisova Guggenheim ja tämä olisi investointi juuri suomalaiseen taiteilijaan ja taiteeseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Tähän ufo-juttuun kannattaisi satsata muutaman seminaarin verran jos mihin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Olen aivan samaa mieltä, tämä olisi sen luokan juttu valtiollekin, että se toisi investoinnit takaisin 100%:n varmuudella ja julkisuus mikä tästä tulisi museoineen päivineen, takaisi katkeamattoman turistivirran maahamme museota ja sen sisältöä ihmettelemään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Kun mietitään miten paljon julkisuutta sai kahden maan kilpailu avaruudesta kylmän sodan aikana, niin miksi ihmeessä me emme laittaisi tätä pohdintaan?

Suomalaiset taiteilija menivät kilvan Ranskaan maalaamaan, kun siellä oli "täydellinen valo", mutta miksi ei mentäisi avaruuteen, koska sieltä näkee maan?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Juuri näin Ari. Vain uusilla ainutlaatuisilla ideoilla ja teoilla, saadaan jotain uutta ja mielenkiintoista aikaiseksi. Ja se vaatii juuri ennennäkemätöntä visionäärisyyttä jota minunkin ideani esittää. Nyt ei enää tarvita muuta kuin virallinen taidekenttä ideani taakse ja aloittamaan sen toteuttaminen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannatan perusajatustasi ja myös tuota Maapallo Markkua. Eli Taiteilija, kuka hyvänsä ei välttämätä matrikkelipelle, voisi myydä taidettaan nollaverolla, sillä työhän on lähes sataprosenttisesti arvonnoususa tyhjästä, siksi kaikkea työtä verotetaan rankasti.

Työn verottaminen alemmaksi kaikilta, myös taiteilijoilta.

Sitten tuo maapalloajatus: Jos Tapoilan lapsikuoro oli maailman kuulu, niin samalla koneptilla kaikki Suomen koulut voisivat olla jossain lajissa maailman kuuluja. Siten ei ole poissuljettu myöskään tuollaiset pakkomielteet joihin saa muut mukaan. Sehän toimii kuin Guggenheim!

Kannatan Markun ajatuksia, mutta malliesimerkin sijaan voi laittaa lähes mitä tahansa, jota yhteisesti aletaan nostaa maailman huipulle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kiitän kannatuksesta ja olisihan tämä nyt aivan toisenlainen taide- ja museoidea kuin Guggenheim ja vieläpä kotimainen, eikä tällaista olisi missään muualla maailmassa. Guggenheimejahan on lähes joka nurkassa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Linkitin tämän blogini Helsingin Taiteilijaseuran avoimille ja vapaille sivuille, jossa se aiheutti keskustelua joidenkin taiteilijoiden toimista. Eräs taiteilija nimeltä Bambu Hellstedt, väitti miten blogini kertoo etten ymmärrä mitään taiteesta tai taiteilijoista ja pyysin häntä perustelemaan väitteensä.

Tänään huomasin vielä eilen illalla sivuilla olleen blogini linkityksen kadonneen, avoimet taidepiirit eivät olekaan niin avoimia kuin ovat antaneet ymmärtää. Jouduin siis kulttuurifasismin uhriksi, natsitkin polttivat ensin kirjoja ja sen jälkeen ihmisiä ja mietinkin koska minutkin raahataan poltettavaksi roviolle?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tiedustelin asiaan syytä ja ilmoitettiin että keskustelu blogini tiimoilta oli asiaton. Vastasin ettei sen takia olisi tarvinnut poistaa koko viestiketjua ja blogini linkitystä, olisi riittänyt jos asiattomat viestit olisi poistettu ketjusta.

Mutta sain luvan aloittaa uuden viestiketjun Helsingin Taiteilijaseuran sivuille blogilinkkeineen päivineen, joten nyt blogini on siellä taas luettavissa. Linkitin Ari sinunkin blogisi joka koskee osittain tätä blogia sinne luettavaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

OK, voitko laittaa linkin sinne taideseuran sivuille myös?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #17

Jos et kuulu Facebookkiin, ei linkityksestä ole hyötyä, koska se ei näy silloin sinulle. Mutta jos kuulut Facebookkiin, niin menet vain Helsingin Taiteilijaseuran sivuille, sen pitäisi olla vapaasti nähtävissä siellä. Sivuille voi myös liittyä kuka tahansa ja silloin ainakin näet viestiketjun ja voit keskustella taidealan asioista sielläkin. Ja olisikin hyvä jos sinne tulisi enemmänkin järkiperäisiä keskustelijoita, joilla olisi uusia ideoita taidealan suhteen, koska nyt keskustelua käydään lähinnä vanhoilla luutuneilla ajatuksilla.

Kokeilen kuitenkin linkitystä, vaikka uskon ettei se näy!

https://www.facebook.com/groups/44448751840/

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Onnistuihan se, mutta ilmeisesti nyt pitää odotella jäsenyyden hyväksymistä?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #20

Hienoa, uskoisin hyväksymisen tulevan muutaman päivän sisällä, aivan kuten minullekin tuli.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

Juu hyväksyntä tuli ja minä kiitin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #22

Huomasin ja laitoin tervetuloa ilmoituksenkin.

Todella hienoa että pääsit noinkin nopeasti ryhmän jäseneksi!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

"Itse Taidemaalarina olen aina ollut taiteen julkisia tukia vastaan, koska ne mielestäni vääristävät kilpailua ja johtavat ennenpitkää keinotteluun ja korruptioon".

Minä vastustan tuon lisäksi myös yritystukia ja kaikkia muita tukia samasta syystä. Ainoa tuki jonka voisin hyväksyä on tuki valokuvan takana, että se ei kaadu.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kaikki julkiset tuet vääristävät kilpailua, lisäävät byrokratiaa ja johtavat ennenpitkää keinotteluun ja korruptioon.

Toi oli hyvä toi valokuvan takana olevan tuen juttu, kiitos hyvästä huumorista.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Taiteilijat hyötyisivät perustulosta. Olen myös ehdottanut vanhaa Espoon kaupungintaloa taidetaloksi, josta taiteilijat voisivat vuokrata työhuoneita ja myös myydä taidettaan. Ajatukset eivät vielä ole siivilleen kivunneet. Helpoimmin tekstini löytyvät verkkosivuston Tyhjäpaperi Ajankohtaista-osiosta, mutta ne on julkaistu myös tällä blogialustalla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olen samaa mieltä, juuri taiteilijoille perustulo tai kansalaispalkka olisi erinomainen ratkaisu. Samoin juuri sellainen valtion tukimuoto joka edesauttaisi taiteilijoita pärjäämään omillaan ja kannustaisi heitä tekemään parempaa ja ihmisystävällisempää taidetta, olisi mielestäni oikea tapa tukea taidetta. Esimerkiksi juuri taiteen esittely ja myyntipaikkojen muodossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Katselin Helsingin taitelijayhdistyksen jäsenluetteloa ja huomasin, että viime viikkoina on tullut yhdistykseen paljon väkeä. Eli ovatko paneelit aktivoineet ihmisiä?

Varsinaista keskustelua en siellä juurikaan huomannut ja ihmettelen miksi joku on käyttäytynyt niin omituisesti kommentoidessaan, että viestiketju on sen takia pitänyt poistaa?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tuo miksi tämän blogini linkittäminen ja siihen liittyvä viestiketju poistettiin, on minullekin arvoitus. Ainoa syy jota itse ajattelin, oli tuo taiteilija Bambu Hellstedtin tekemä vastaus minulle ketjussa joka oli aika ala-arvoinen ja ilmeisesti Bambu itse halusi viestinsä poistettavan.

Ryhmän pitäjä lähetti Facebookin kautta minulle yksityisviestin jossa sanoi haluavansa keskustella yksityisesti kanssani. Sovimmekin olevamme ensi viikolla yhteydessä, on todella mielenkiintoista saada tietää mitä hänellä on sydämellään. ilmeisesti taidekentän virallisista kannoista poikkeavat mielipiteeni ovat herättäneet paniikkimielialan joissakin alan toimijoissa. Taidealat eivät olekaan niin vapaita ja suvaitsevaisia kuten alan ihmiset antavat ymmärtää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mielenkiintoista, käykää hyvä keskustelu asian tiimoilta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #26

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa