Markka Laitinen

Taiteen ystäville

Taiteen ja kulttuurin ystäville, suosittelen enemmän kuin lämpimästi YLE:n Areenan dokumenttia laittomasta sissitaiteesta, jonka on ohjannut itse maailmankuulu katutaiteilija Banksy, jonka henkilöllisyys ei ole julkisesti tiedossa.

http://areena.yle.fi/1-1385848

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kun olet katsonut dokumentin, kuulisin mielelläni mielipiteen siitä. Itse olen katsonut sen kolme kertaa ja joka kerta löytyy uusia juttuja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ensimmäisenä tulee mieleeni omistautuminen itselle, rakastumatta kuitenkaan itseensä (liikaa).

Toiseksi heittäytyminen siihen mihin uskoo, eikä pidä jäädä poteroon nyhjöttämään.

Kolmanneksi katutaide piereskelee taidemussujen naamalle suoraan ja mussut menevät siihen silti mukaan, kuin eivät ikinä sitä oliskaan vastustaneet, kun sillä aletaan tehdä rahaa.

Ihmisellä on tarve jättää itsestään jälki, jos ei pääse taidepiirehin, niin aina on kadulla tyhjiä seiniä. Katutaiteilija on jätetty salonkien ulkopuolelle ja siksi hänen taiteensa on ulkoseinällä.

Paitsi nyt kun se on otettu sisään; eli kyse on rahasta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Osasta tuli kyllä mieleen sekin että vähän niin kuin omenavarkaissa käyntiä: maalaanpa siihen, mihin se on kiellettyä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

En sinällään usko että kyse olisi siitä, ettei ole päässyt taidepiireihin, koska esimerkiksi tunnetuin katutaiteilija Banksyn henkilöllisyyskään ei ole julkisessa tiedossa. Uskoisin näillä katu- tai sissitaiteilijoilla olevan ihan omat piirit. Suomessakin nämä graffititaiteilijat ovat pienessä piirissä, joissa he tuntevat hyvin toisensa ja antavat omat arvostuksensa toisilleen, välittämättä tuon taivaallista virallisista arvostuksista.

Uskoisin kyseessä olevan ikäänkuin elämäntapa, jossa jännityksellä on osuutensa, koska toiminta on laitonta. Toimintaa myös luultavasti rahoitetaan joidenkin ulkopuolisten tahojen toimista, koska Banksynkin teoksia löytyi joka puolelta Englantia, ennenkuin hänen teoksistaan tuli kaupallinen menestys.

Dokumentti on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen monellakin tapaa. Ensinnäkin Thierry Guetta ajautuu aivan sattumalta kuvaamaan näitä laittomia teoksia tekeviä katutaiteilijoita. Samoin uskomattoman sattuman kautta hän saa yhteyden Banksyyn, jota oli havitellut jo pitkään saavansa kuvata, epäonnistuen pahasti, kunnes menetti jo toivonsa asian suhteen ja onnistui viimein. Samoin se miten Thierry Guettasta jonka kertoi tekevänsä dokumenttia katutaiteilijoista, tulikin maailmankuulun katutaiteilijan ohjaaman dokumentin pääosanäyttelijä.

Dokumentti kertoo mielestäni siitä, miten kohtalo voi puuttua peliin ja muuttaa elämän kokonaan. Miten asiat vain saattavat viedä pikkuhiljaa mukanaan ja lopulta riskinotto, jossa talo ja omaisuus pantataan, jotta voitaisiin mennä intohimon osoittamaa polkua, osoittautuukin kannattavaksi. Kyseessä on menestystarina, joka alkaa aivan tyhjästä ja johtaa maailmanlaajuiseen menestykseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuhansia taloja on pantattu, mutta niistä ei kerrota, kun ei ole onnistumisia takana. Onhan se hyvä että yksi miljoonasta edes onnistuisi, Thierry on yksi 7 miljardista.

Banksy voi olla joku yrittäjä ja tekee harrastuksena graffitteja. Ilmeisesti porvarikasvatuksen saanut ja tukevasti naimisissa, mikäli kihlasormuksen leveys mitään kertoo.

Olihan Banksyllä hulppea versta jossa väsätä päivisin, eli tuskin kukaan häntä on aluksi ponssannut, vaan harrastus on maksettu menestyvästä liiketoimesta. Ehkä jossain vaiheessa on joku laittanut liiketuttavista rahaa myös, en tiedä, mutta tuskin kukaan alkaa nuorukaista tukemaan rahallisesti, kun siitä ei oikein kukaan alussa hyödy mitään.

Voihan olla että isukilla on rakennusliike ja poika on kasvanut siinä sivussa liiketoimintaan mukaan ja harratus on jäänyt jäädäkseen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Banksystä on vaikea sanoa, millä tai kenen rahoilla hän on uransa aloittanut ja tehnyt, ennen suurta menestystä. Thierry Guettan tarina kerrotaan erinomaisen selkeästi, mutta Banksyn tarina jää jotenkin salaperäiseksi.

Se mikä minua ihmetytti ja jäi mietityttämään, olivat Banksyn sanat niin elokuvan alussa kuin lopussakin. Alussa Banksy kertoo miten dokumentin piti kuvata häntä, mutta Guetta olikin loppupelissä häntä kiinnostavampi taiteilijana. Kävikö Guettan näyttelyssä enemmän väkeä kuin Banksyn, vai myikö hän enemmän, jää arvoitukseksi? Katsoja ei saa tietää miten kiinnostavuus taiteilijoiden kesken arvioidaan?

Lopussa mainitaan ettei Banksy enää ikinä auta ketään tekemään dokumenttia katutaiteesta. Aivan kuin hän olisi jotenkin kateellinen tai katkera Guettan menestyksestä? Mikä jää ainakin minua ihmetyttämään, vaikka Guetta olikin dokumentin pääosassa, on Banksy kuitenkin dokumentin ohjaaja ja toinen pääosan esittäjistä. Koska osat vaihtuivat kesken dokumentin.

Kaikella lailla mielenkiintoinen dokumentti, yhdestä aikamme ilmiöstä, laittomasta katutaiteesta ja siitä miten se yhtäkkiä onkin salonkikelpoista hyvin arvokasta myyntitavaraa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Minusta se oli enemmänkin vitsi, että ei koskaan auta. Kavereita ovat, mutta taisi tuo Thierryllä nousta hieman hattuun.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #8

Olen jokseenkin samaa mieltä ja ehkä koko Guettan nousu taidemaailman keskiöön, on eräänlainen vitsi. Tästäkin on mainintoja elokuvan loppupuolella.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa