Markka Laitinen

Hieman nykytaiteesta!

Jos joku sattui viime perjantaina katsomaan ykköseltä hiukan ennen puoltapäivää ohjelman Mittari, niin siinä oli erinomainen kuvaus nykytaiteen ymmärtämisen ongelmista ja siitä mikä onkaan taidetta!?

Mutta jos joku ei ohjelmaa nähnyt, niin voin kertoa siinä olleen hauskan tarinan. Naistaksikuski ottaa kyytiinsä miehen joka osoittautuu nykytaiteilijaksi. Hän haluaa kyydin merenrannalle etsimään puukarahkaa tai jotain löytöesinettä jonka ripustaisi tulevaan näyttelyynsä. Matkan aikana taksikuski pitää taiteilijaa höperönä, kun taiteilija yrittää selittää nykytaiteen olemusta, sitä että mikä tahansa on taidetta, kun se esitetään oikeassa kontekstissa.

Naistaksikuski nauraa ja he lyövät vetoa siitä, kumpi heistä löytää puhuttelevamman oksankarahkan tai muun esineen merenrannalta. No he saapuvat niemenkärjelle ja lähtevät eri puolilta niemenkärkeä etsimään esinettä tulevaan näyttelyyn. Taiteilija nostaa maasta useita esineitä ja puunkarahkoita mutta ei näytä tyytyväiseltä ja samaan aikaan taksikuski tekee samaa toisella puolella niemenkärkeä, eikä näe asiassa mitään järkeä.

Kunnes hetken päästä taiteilija juoksee innoissaan ja riemusta kiljuen taksikuskia kohti ja selittää että tässä se on, tässä se jumalauta on. Hänellä on mukanaan oranssit pelastusliivit, jotka hän on löytänyt rannalta. Iloisena hän rehentelee tässä olevan kaikki mitä tarvitaan, siinä on elämä ja kuolema, pelastus ja tuhoutuminen ja perään hän vielä huutaa, ja perkele kun minä olen niin saatanan hyvä vielä arvioimaan omia teoksiani ja asettamaan ne oikeisiin konteksteihin!

Taksikuski katsoo ihmeissään ja hänen katseensa kääntyy niemenkärjen omanpuoleiseen rantaan, siellä näitä samoja oransseja pelastusliivejä on kymmenittäin rannalla lojumassa ja osa ui vielä meressäkin. Kun taiteilija huomaa nämä liivit, hän hämmentyy ja ilme kasvoilla muuttuu ilosta jäykän harmaaksi ja ohjelma loppuu.

Purevaa kritiikkiä nykytaidetta kohtaan, joka yksinkertaisuudessaan kertoo jotain hyvin olennaista nykytaiteesta. Mieleeni tuli elokuva Suuri Performanssi joka myös käsitteli nykytaiteen ongelmia!

Elokuvassa Suuri Performanssi työtön muurari Jaakko Tolvanen matkustaa töiden perässä helsinkiin ja osuu paikalle kun samanniminen käsitetaiteilija Jaakko Tolvanen tekee merkittävintä teostaan (Eristävä tekijä) näyteikkunassa. Teos koostuu muuratusta seinästä joka eristää tilan täksi puoleksi ja tuoksi puoleksi.

Käsitetaiteilija Jaakko Tolvasen muuratessa teosta näyteikkunassa, katselee muurari Jaakko Tolvanen ihmeissään ja miettii samalla, ettei tuo nyt ainakaan muurata osaa. Hetken päästä teos kaatuu, taiteilija jää alle ja kuolee.

Tämä kritiikki osuu niin hienosti nykytaiteen erääseen perustavinta laatua olevaan ongelmaan, nykytaiteilijan ei enää tarvitse osata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Seppo Hildén

Hyvä kirjoitus ja analyysi nykytaiteesta.

Ite pidän nykytaidetta enemmänkin huomionhakuisuutena kun taiteena.

Ainoa poikkeus on nykykansantaide, eli ITE-taide, jossa "kylähullut", yleensä taidekouluja käymättömät ihmiset päästävät luovuutensa valloilleen. Sieltä tulee hienoa nykytaidetta.

Ne työt on tehty ajan kanssa ja sydämellä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kiitos kommentistasi Seppo.

En minäkään tuomitse kaikkea nykytaidetta, mutta täysin osaamattomia alkaa olla jo liikaa taiteilijoina. Eikä siinä mitään, mutta kun nämä osaamattomat ovat vallanneet taiteen virallisen kentän lähes tyystin!

Leena Rose

Käsityöläisyys kunniaan! :)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Itse lähtisin siitä että osaaminen kunniaan!

Erkki Ruokooja

"Itse lähtisin siitä että osaaminen kunniaan" Niin, siinäpä uusi "mittari" aihe. ;) Kuka määrittelee osaamisen? Uskoisitko sittenkään?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Osaaminen määritellään vertaisarviolla verrokkiryhmässä, kenenkään osaamista ei voida mitata ilman verrokkiryhmää. Ja minun osaamiseni on huippuluokkaa ja vertaan sitä ihan kenen tahansa toisen taiteilijan kanssa vertaisarviossa.

Osaaminen on sitä että joku on huomattavasti taitavampi kuin verrokkiryhmän keskiarvo!

Erkki Ruokooja

" Ja minun osaamiseni on huippuluokkaa ja vertaan sitä ihan kenen tahansa toisen taiteilijan kanssa vertaisarviossa."

"Painoarvon" vuoksi olisi hyvä jos voisit mitenkään näyttää taho joka on noin sinusta joskus sanonut?
Meinaan että aina on helppo itsensä ylentää vaikkapa maailman parhaaksi mutta näyttö onkin sitten vaikeaa.
Olen kahlannut työsi melkoisen tarkasti läpi ja voin sanoa että näkemyksemme tuosta osaamisestasi eivät kohtaa.....kaikella kunnioituksella!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Erkki Ruokooja: "Olen kahlannut työsi melkoisen tarkasti läpi ja voin sanoa että näkemyksemme tuosta osaamisestasi eivät kohtaa.....kaikella kunnioituksella!"

Minäkin kahlasin googlessa, enkä löytänyt mitään näytteitä omasta osaamisestasi, joten tuskin sinun kannattaisi lähteä osaamista vertaamaan vertaisarviolla, vai?

Oma osaamiseni on sitä luokkaa, että teoksiani on vuosikausia väitetty tietokoneella tehdyiksi ja nyt uusimmat väitteet ovat että teen teokseni piirtoheitintä käyttäen. Ja seuraavaksi kateelliset ammattiveljet ja sisaret varmaan väittävätkin kyseessä olevan rakettiheitin!

Erkki Ruokooja

Kiinnostaisi kaikkiaan kovasti tietää mikä on tämän Markku Laitisen käsitys Mitä se nykytaide oikeasti on? Kuka sellaista tekee? Olisiko kysymyksessä ehkä nyky-ihminen?
No, olisiko sitten Markku Laitinen nykytaiteilija joka tekee nykytaidetta, koska maalaa tauluja vuonna 2012?

Onko tuo fraasi "nykytaide" tuossa kontekstissa sitten ikäänkuin käsitetty väärin yleensäkin näissä nykytaidekeskusteluissa?
Eikö silloin voitaisi keskustella jostain muusta käsitteestä mitä kaikki eivät ymmärrä ja sisäistäisi oikeaksi taiteeksi?
Kun lukee noita Laitisen avauksia ja kommentteja näillä palstoilla, ei lukijalle todellakaan jää epäselväksi minkä tyyppisestä taiteesta hän pitää.
Onneksi meillä suomalaisilla sentään on ainakin vielä valinnanvapaus tykätä- tai olla tykkäämästä yhtään mistään....jopa taiteesta!

Toki käsitän että tällaisiin palstoihin ja blogeihin on joskus ihan helpottavaa päästellä höyryjään ja turhautuneisuuttaan kun asiat ei suju aina niinkuin niiden omasta mielestään pitäisi sujua.
Kuitenkin kannattaisi joskus uhrata edes pieni hetki siihen miltä tuollainen kaikenaikainen jumiutuminen yhteen ja ainoaan asiaan näyttää blogeissa vierailevilta kun blogisti yrittää luoda jonkinlaista taiteilijakuvaa itsestään julkisuuteen. Pahinta siinä mielestäni on kun otetaan ja linkitetään jonkin taiteilijan töitä sylkykuppinsa pohjalle. Eikä vaan taiteilijan näkökulmasta vaan tuon ymmärtämättömän taiteilijan näkökulmasta. Hänhän tuo silloin omaa uniikkia näkökulmaansa kaikkien "varteenotettavien" taiteenystävien nähtäville ikäänkuin työtodistuksena omasta ymmärtämättömyydestään ja kapeakatseisuudestaan. Kun kommentoijana vieläpä on taiteilija joka mielellään tahtoisi antaa kuvaa että olisi jopa mahdollisesti ammattitaiteilija niin eipä todellakaan hyvältä näytä! :D
Nooh, kaikki taaplaa tyylillään! Joskus....edes joskus kannattaisi uhrautua ajattelemaankin!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ei ole tarvetta vastata koko viestiisi, koska asiatekstiä on niin vähän ja se henkilöityy pahasti, ilmeisesti asiasanomisen puutteesta. Mutta yhteen kohtaan ajattelin vastata.

"Pahinta siinä mielestäni on kun otetaan ja linkitetään jonkin taiteilijan töitä sylkykuppinsa pohjalle."

Ja nyt pyytäisin esimerkin jossa olen linkittänyt jonkun taiteilijan teoksia sylkykupiksi pohjalle!

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Minun mielestä lähtökohta kaikessa taiteessa pitää olla se polte osoittaa jotakin, jonka katsojakin ymmärtää, eikä mennä siihen että tarvitaan taiteenymmärtäjiä kertomaan mitä taiteilija yrittää epätoivoisesti tuoda esille.
Nykytaiteessa pitää mielestäni aina löytyä jonkinlainen sielu, minkä ympärille se on rakennettu, tai muuten kyseessä on pelkkää roskaa. Olemassaolevan kuvaaminen epäselvästi tai piirrustustaidottoman jäljen kopiointi on yhtä vähän taidetta, kuin soittotaidottoman musiikki.

Muutan mielessäni usein kuvataiteen musiikiksi ja usein kyllä tulee mielikuva ettei taiteilijalla ole soittimet ihan vireessä:D
On kieltämättä hyvääkin taidetta, mutta väkinäisesti ulostettu sieluton paska ei ole mitään taidetta, vaikka olisi kenen signeeraus alanurkassa.
Luotan omaan arvostelukykyyni kuvaamataiteissa samoin kuin musiikissakin.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa